Știri

Noutăți și știri din domeniul imobiliar și financiar

CE FAC MICROINTREPRINDERILE ANUL ACESTA?

greseli in antreprenoriat

La o prima vedere, stam bine! Autoritatile spun ca Programul de sprijin acordat mediul privat “IMM INVEST” este un succes, ca anul acesta urmeaza o schema de ajutor provenind din fonduri europene nerambursabile care acopera ce nu se poate deservi din IMM INVEST si ca urmeaza si alte granturi din fonduri europene care vin sa sprijine si sa revitalizeze mediul antreprenorial puternic afectat de pandemia generata de virusul COVID-19.

Totul pare minunat si ca lucrurile s-au rezolvat!… La nivel teoretic, cu siguranta!

Insa , la nivel practic, real, lucrurile stau cu totul altfel: institutiile bancare iau in calcul pentru IMM INVEST doar societatiile cu cifra de afaceri de la 400.000 ron in sus, procesul de analiza si aprobarea dosarelor depuse in banci este unul foarte greoi , timpul de asteptare putand ajunge si la 3 – 4 luni de la  momentul depunerii dosarului de finantare, iar fondurile nerambursabile se lasa asteptate, neexistand un orizont de timp determinat in acest moment.

In mod natural, apar cateva intrebari, pe care oricine implicat in aceasta situatie si le va pune:

Ce se va intampla cu microintreprinderile care au nevoia stringenta sa supravietuiasca?

Cat isi mai pot ele permite sa astepte aceste scheme de sprijin?

Sunt acestea o prioritate pentru autoritati si banci?

Din pacate, raspunsurile nu sunt unele incurajatoare…

Cunosc clienti din portofoliul propriu care au fost nevoiti sa isi inchida afacerile intrucat nu aveau niciun orizont pozitiv in fata. Desi erau bancabili, faptul ca aceste finantari nu au venit la momentul potrivit, nu au mai putut face fata cheltuielilor si au considerat ca o suspendare a activitatii este mult mai potivita in acest moment, decat o asteptare nesigura ce prelungeste doar agonia.

Surprinse de instituirea starii de urgenta din primavara, majoritatea institutiilor bancare au batut in retragere si nu au mai finantat microintreprinderile decat in situatii exceptionale.  Unele indreptatite, altele probabil, nu.

Desi variantele de finantare sunt extrem de restranse, acestea exista si se pot obtine finantari de pana la 120.000 ron in maxim 2 saptamani de la depunerea dosarului. Din punctul nostru de vedere, acestea reprezinta o solutie pentru a trece de aceasta perioada delicata.

Un avantaj il reprezinta faptul ca acest tip de finantare nu implica o garantie imobiliara(casa sau apartament) din partea clientului, dar , in acelasi timp, clientul trebuie sa indeplineasca cateva criterii de eligibilitate:

  • Minim 12 luni de activitate continua
  • Maxim 9 angajati
  • O cifra de afaceri de minim 100.000 ron pe ultimul an financiar incheiat
  • Fara intarzieri la creditele aflate in derulare
  • Asociatul si/sau administratorul sa detina in proprietate un imobil(acesta nu se gajeaza, ci este necesar pentru fidejusiune)
  • Sa aiba profit atat curent , cat si pe ultimul an financiar inchis

Exista solutii si pentru microintreprinderile care nu bifeaza toate criteriile enuntate mai sus, insa acestea trebuie sa prezinta obligatoriu o garantie imobiliara, institutia financiara fiind dispusa sa finanteze afacerea respectiva doar la adapostul unei garantii palpabile.

Trebuie luat in calcul si faptul ca institutiile financiare analizeaza si garantia imobiliara expusa de catre client, in sensul ca aceasta trebuie sa fie cat mai lichida pe piata imobiliara, adica sa fie cerere mare pe tipul respectiv de imobil, sa fie pozitionata in orasele mari, sa aiba imbunatatiri  si sa fie in regula din punct de vedere legislativ.

In concluzie, inca mai pot fi identificate solutii de finantare pentru microintreprinderi , iar daca sunteti implicati direct intr-o afacere peaceasta zona si doriti o consiliere completa in aceasta directie, asteptam sa ne scrieti la adresa de e-mail :

 

OFFICE@CREDIT-BROKERS.RO  

 

Echipa Credit-Brokers.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *